Tentoonstelling: Hoeilaart en de Eerste Wereldoorlog

Honderd jaar geleden, op 11 november 1918, eindigde de Eerste Wereldoorlog. Onder de noemer Niemandsland herdenkt Hoeilaart dat met een reeks evenementen, waaronder een tentoonstelling van onze kring.

Hoe beleefden de Hoeilanders de oorlog? Hoe ging het er in Hoeilaart aan toe? Aan de hand van oude foto’s, voorwerpen en documenten, focust de tentoonstelling op de lokale gebeurtenissen in Hoeilaart tijdens de Eerste Wereldoorlog en op het wedervaren van Hoeilanders aan het front, in internerings- en gevangenkampen.

De tentoonstelling vindt plaats van 10 tot en met 16 november in de zalen van het gemeentehuis en is dagelijks vrij toegankelijk tussen 14 en 17 uur, op zondag 11 november tot 18 uur.

De tentoonstelling is gebaseerd op het boek Hoeylaert in de Groote Oorlog, dat de kring eind 2015 publiceerde en waarin een aantal auteurs verschillende aspecten van Hoeilaart in de oorlogsperiode belichten. Het boek zal op de tentoonstelling beschikbaar zijn.

Wijk in de Kijker 2018: Molenweem – zondag 2 september

Herkomst foto: achive.ugent.be

Elk jaar zet de gemeente een ‘wijk in de kijker’. Op zondag 2 september zijn alle ogen gericht op de wijk Molenweem. Deze wijk omvat de Raymond Lauwersstraat, de Molenstraat, de Weemstraat en al hun zijstraten. Bij Wijk in de Kijker blijft het wijkfeest niet beperkt tot de wijk, maar alle Hoeilanders worden erbij betrokken. De Kring verleent zijn medewerking aan een wandeling, waarbij de wandelaars aan de hand van 19 oude beelden (foto’s, postkaarten, schilderij, tekening) kennis kunnen maken met hoe de wijk vroeger was.

Parcours van de wandeling:

1. Waar haalde de Molenweem zijn mosterd vandaan?

2. Luchtfoto van Molenweem (1930)

3. Bedrijf Daikibel in de verbouwde gebouwen van druivenhandelaar Van Haecht

4. Zicht op de voormalige Molenstraat, nu de Paul Malustraat

5. Zicht op de Alexis Mousinstraat

6. & 7. Zicht op het verdwenen Onze-Lieve-Vrouwwegje

8. & 9. De Weem: een hobbelige kasseistraat

10. Zicht op de Kapelstraat voor de vernieuwing

11. Zicht op het huis van De Taffe en zijn serrebedrijf

12. Zicht op de Tenboslaan met de serres van de familie Huyberechts

13. Heraanleg van de Molenstraat + Voormalige kruidenierszaak Debloem-Fluyt

14. De verlaten watermolen rond 1900

15. De watermolen, houtskooltekening van Richard Viandier (1894)

16. De watermolen, schilderij van Joseph-Charles François

17. Zicht op de Kapelstraat

18. Het Kapellestraatje

19. Kaartspelers ‘Bij den Toeper’

Programma van het wijkfeest

Het feest begint om 10.30 uur met een gezellige brunch voor de wijkbewoners. Daarna is iedereen welkom:

Org. wijkcomité i.s.m. de gemeente en de Koninklijke Heemkundige Kring Het Glazen Dorp

Voorstelling nieuwe website ‘Hoeilaart Weleer’

Vanuit je luie zetel naar het verleden en terug

Donderdag 15 juni 2017, om 20 uur, stelt Erik Plastria in het GC Felix Sohie zijn splinternieuwe website ‘Hoeilaart Weleer’ voor. De website bundelt oude foto’s en prentkaarten van ons dorp, die uit verschillende collecties komen.

Al meer dan 30 jaar verzamelt Erik Plastria oude prentkaarten en foto’s van Hoeilaart. Omdat hij deze pareltjes graag met alle Hoeilanders en andere geïnteres-seerden wou delen, creëerde hij, in samenwerking met de heemkundige kring, een website waarop een groot deel van dit beeldarchief te zien is. Naast foto’s en prentkaarten uit de eigen collectie, toont hij ook beelden uit de verzamelingen van andere verzamelaars zoals Jan Goossens, Michel Commiant, Ludo Vanderdood, …

In totaal kan je online een 300-tal oude en minder oude beelden bekijken en zie je op je scherm Hoeilaart verschijnen zoals het weleer was. Je kan op een stratenplan door Hoeilaart en Groenendaal dwalen, en op ontelbare locaties doorklikken naar beelden die daar lang geleden werden gemaakt. Bij elk beeld staat ook geschiedkundige uitleg over wat erop te zien is en/of over de plek waar ooit de fotograaf stond.

De nieuwe website en zijn handige tools worden op donderdag 15 juni aan het publiek voorgesteld. Moderator is Jan Van Assche. Gratis toegang. Iedereen is van harte welkom!

Org. Koninklijke Heemkundige Kring Het Glazen Dorp i.s.m. Davidsfonds Hoeilaart
Info: Erik Plastria, erik.plastria@telenet.be

Groenendaaldag
Een dag vol activiteiten en belevingen in Groenendaal
Zondag 22 mei 2016, doorlopend van 10 tot 17 uur

Affiche Groenendaaldag 22 mei 2016

Groenendaal is niet zomaar een gehucht van Hoeilaart, het is een unieke plek vol historische relicten en natuurhistorische rijkdom. In deze jachtige tijden hebben vele Hoeilanders de pracht van Groenendaal ietwat uit het oog verloren. Vandaar deze Groenendaaldag, met tal van activiteiten en belevingen rond natuur en erfgoed, om de band tussen de Hoeilaartse gemeenschap en Groenendaal aan te halen. Ook de kring doet mee, met een tentoonstelling over de recente archeologische opgravingen in Groenendaal en oude prentkaarten van het ‘kasteel van Groenendaal’.

Voor het volledige programma van de Groenendaaldag: klik hier.

Open Monumentendag in Groenendaal
Zondag 13 september 2015

Met onder meer een tentoonstelling van de kring over de geschiedenis van de priorij van Groenendaal.

OMD flyer met programma

Tentoonstelling: Hoeilaart en de Groote Oorlog
Zaterdag 8 november t.e.m. zondag 16 november 2014

Kalender2014_foto's Bob.indd
Met foto’s, archiefdocumenten (o.a. een ‘verboden boek’) en filmfragmenten, die refereren naar gebeurtenissen in Hoeilaart tijdens of vlak na de Eerste Wereldoorlog

– In de zalen van het gemeentehuis
– Op werkdagen open tijdens de kantooruren
– Op zaterdag en zondag en op 11 november open van 14 tot 18 uur
– Toegang gratis

Lees er meer over in ons nieuwsbericht.