Zondag 11 september 2016 – Open Monumentendag: Onthaalpoort Groenendaal

Heemkunde, · Categorieën: Nieuwsberichten

Banner Open Monumentendag 2016

Groenendaal, een gehucht van de gemeente Hoeilaart, is gezegend met een gevarieerd aanbod van bouwkundig erfgoed op een relatief kleine zone in het Zoniënwoud. Recent gerenoveerde gebouwen staan zij aan zij met bouwkundige relicten en worden omringd door ecologisch waardevolle boslandschappen. Van de drie gebouwen die dit jaar toegankelijk zijn voor het grote publiek, zijn er twee die uitzonderlijk voor één dag worden opengesteld.

Het programma wordt aangevuld met een aantal boswandelingen en een lezing. Daarnaast kan je ook genieten van de alledaagse “trekpleisters” zoals het arboretum, de Schotse Hooglanders op de voormalige oefenrenbaan en het Ruusbroecpad. Redenen genoeg om met het hele gezin een volledige dag in Groenendaal te vertoeven.

Centraal infopunt: Bosmuseum Jan van Ruusbroec, Duboislaan 2.

Opengestelde gebouwen

Volgende gebouwen zijn vrij toegankelijk van 11 tot 17 uur:

Het bosmuseBosmuseum Jan van Ruusbroecum bevindt zich in de oude vierkantshoeve, die op initiatief van de priorij van Groenendaal rond 1778 gebouwd werd. Aan het begin van de vorige eeuw werd deze landbouwexploitatie ter beschikking gesteld van de beheerdiensten van het Zoniënwoud. In de jaren 1990 werd de hoeve gerestaureerd. Het museum dat er in ondergebracht was, werd grondig vernieuwd en uitgebreid met functionele ruimten. Het werd een hedendaags en educatief ingericht museum, waar de bezoekers niet alleen de leefwereld van het bos en zijn bewoners ontdekken maar ook kennis maken met de principes van het bosbeheer. In de originele ‘Spaanse zaal’ krijgt de bezoeker een overzicht van de geschiedenis van het Zoniënwoud en zijn talrijke priorijen.

B&B Hippo-DroomDeze villa dateert van rond 1900 en is gelegen naast de toegang naar de voormalige oefenrenbaan van Groenendaal. Ze werd in 2012-2013 volledig gerenoveerd en ingericht als B&B. B&B Hippo-Droom heeft acht ruime kamers, ingericht met een knipoog naar de natuur en onze regio, en een binnenkoer met zes paardenboxen.

De voormalige hKoninklijke Loge op de vroegere renbaan van Groenendaalippodroom van Groenendaal, ooit de trots van de Belgische paardensport, kwam er onder impuls van Koning Leopold II (in 1887). De koning had er zijn eigen loge. Deze werd recent gerestaureerd door Natuurinvest, in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos en wordt nu uitgebaat door B&B Hippo-Droom die er een Royal Suite Leopold heeft ingericht.

Op Open Monumentendag houdt de Koninklijke Heemkundige Kring ‘Het Glazen Dorp’ er een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de loge.

Gratis randactiviteiten

Wandelingen met vertrek aan het bosmuseum

Wandeling langs de voormalige hippodroom, de oude oefenrenbaan en aanhorige restanten. Gids: Chris Vanderlinden, Natuurgroepering Zoniënwoud (NGZ).

Wandeling langs sporen van militaire aanwezigheid tijdens beide wereldoorlogen. Gids: David Scheys, Koninklijke Heemkundige Kring ‘Het Glazen Dorp’.

Spinnenzoektocht in de omgeving van het bosmuseum. Gids: Rudy Jocqué, spinnenspecialist van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

Lezing in het bosmuseum

 

Open Monumentendag te Groenendaal wordt georganiseerd door:
– Agentschap Natuur en Bos, Beheerregio Groenendaal

– B&B Hippo-Droom
– Werkgroep Erfgoed van het Platform Onthaalpoort van Groenendaal
in samenwerking met Natuurgroepering Zoniënwoud vzw, Koninklijke Heemkundige Kring ‘Het Glazen Dorp’, gemeentebestuur Hoeilaart, Natuurinves
t, Natuurpunt CVN

Info: info@zonienwoud.be

Logo Zoniënwoud LOGO B&B Koninlijke loge (Small)LOGO ANB (Small)