Emile Gouffaux, een academisch geschoolde Neolatijnse dichter en politieke pastoor

(Klik op de blauwe linken om alle beelden en/of documenten te zien. Je kunt vergroten activeren door met de muis over de scan te gaan en twee keer op ctrl te drukken.)

8.1 Bezoek van kardinaal Goossens waarbij hij het vormsel aan 315 kinderen toediende, 27.6.1887.
(Kerkelijk Archief Hoeilaart,VIII.3.A2)

8.2 De aartsbisschop wordt via een telegram verwittigd dat de Hoeilaartse pastoor “de revolutie gaat prediken”, 29.10.1887.
(Kerkelijk Archief Hoeilaart, I.4.3.28 25)

8.3 Bij het aantreden van het katholieke gemeentebestuur zat het er bovenarms op tussen de gemeenteraad en de pastoor, die ook financieel getroffen wordt.
(Kerkelijk Archief Hoeilaart,VIII.3.A11)

8.4 Een staaltje van het politiek gekrakeel in Hoeilaart op het einde van de 19e eeuw.
(Kerkelijk Archief Hoeilaart, VIII.3.A 13)

8.5 Redevoering van pastoor Gouffaux bij de inhuldiging van de buste van de liberale burgemeester Eggerickx. Op de linkerbladzijde (voorlaatste paragraaf) lezen we: “Hij wist dat het daar is waar de werkman hulp, troost en onderstand vindt in nood, ziekten en ongeluk – en dit niet bij middel van eene aalmoes, niet bij middel van een stuk brood, hem al dikwijls van verre toegeworpen – maar uit kracht van een recht den waren vrijen werkman waardig – een recht welk  aan eenieder lid van den bond eigen en persoonlijk is”.
(Kerkelijk Archief Hoeilaart( I.4.3.2A 107)

8.6 Verkiezingspropaganda en uitslag gemeenteraadsverkiezingen (eind 19e eeuw) zijn terug te vinden in het Hoeilaarts parochiearchief.
(Kerkelijk Archief Hoeilaart, VIII.3.B13)

8.7 In het doopregister noteerde pastoor Gouffaux een Frans sonnet. Het is samengesteld uit teksten van 3 dichters: Ausone de Chancel, Joseph Abéry en Léon Montenaken.

8.8 Pastoor Gouffaux was een uiterst bekwaam Neolatijns dichter. Hij werkte o.a. aan een lofdicht voor Ruusbroec waarvan de eerste Latijnse verzen bewaard zijn en die geïnspireerd zijn op de eerste verzen van de Aeneas.

8.9 Professor Sacré stak zijn bewondering voor het Neolatijnse dichtwerk van pastoor Gouffaux niet onder stoelen of banken. (Uittreksel uit Gezelliana, Kroniek van de Gezellestudie, 1989, nr. 1). Hij publiceerde ook een uitgebreid artikel over pastoor Gouffaux in het Nieuw Biografisch Woordenboek.

8.10 Vermelding van een lofdicht dat pastoor Gouffaux liet publiceren bij een uitgever in Overijse, opgedragen aan aartsbisschop Goossens naar aanleiding van zijn benoeming tot kardinaal en ook aan paus Leo XIII die dat jaar (15 mei) de encycliek “Rerum Novarum” liet verschijnen.
(Annoncenblad van Overyssche 19.5.1889)

Historisch onderzoek en teksten: Michel Erkens