Het einde van het rijke Roomse leven

(Klik op de blauwe linken om alle beelden en/of documenten te zien. Je kunt vergroten activeren door met de muis over de scan te gaan en twee keer op ctrl te drukken.)

12.1 Van pastoor Frans Van Bever werden zijn sermoenen bewaard. Daarnaast is er ook telkens een kleine fiche die hij gebruikte als leidraad. Klik hier voor een voorbeeld van zo’n fiche.
Een van zijn eerste preken ging over de slechte toestand van het kerkgebouw en het feit dat dit dringend verholpen moest worden.
(Kerkelijk Archief Hoeilaart, XVIII.4.5.1).

12.2 Pastoor Van Bever werd priester gewijd tijdens WO I aan het front, waar hij ook zijn eerste taken als priester aanvatte. Onderstaande foto’s van aan het front getuigen hiervan. Men zou denken een gewone soldaat, maar op de foto in het midden ziet men op zijn hoofddeksel een kruisje staan i.p.v. een verwijzing naar een legereenheid.

12.3 Vanaf de zomer van 1944 kwam het blad “De Bode van Sint-Clemens” langs in vele Hoeilaartse gezinnen.

12.4 Bij de inhuldiging van pastoor Frans Van Bever in 1948 was er nog een grote massa op de been, bij de inhaling van pastoor Roger Nuyts in 1982 was dat reeds minder het geval. Hij begon zijn pastoorschap in dienst van één parochie. In 2024 is dit uitgesloten: pastoor Jan Herincx kan ervan meespreken.

Foto 1: 1948. Burgemeester Frans Vandervaeren verwelkomt de nieuwe pastoor, E.H. Frans Van Bever.
Foto 2: 1948. Verwelkomingsoptocht van de verenigingen. Wagen van KWB-KAV.
Foto 3: 1948. De nieuwe pastoor bezoekt een druivenserre.
Foto 4: Na het 2e Vaticaans Concilie (1962-1965) draagt ook pastoor Van Bever de mis op met zijn gezicht naar de gelovigen.
Foto 5: 1982. “Roger mocht Herder zijn”.
Foto 6: 1982. Kersverse pastoor E.H. Roger Nuyts in het gezelschap van Godfried Danneels, aartsbisschop van Mechelen-Brussel.

Historisch onderzoek en teksten: Michel Erkens