Het Gemeenteplein

Heemkunde, · Categorieën: Nieuwsberichten

Naar aanleiding van de feestelijke opening van het vernieuwde Gemeenteplein, op zaterdag 2 september, blikken we even kort terug op de geschiedenis van het plein.

Het Gemeenteplein, de ‘Plaats’, is steeds het centrum van ons dorp geweest. Ze lag langs de verbindingsweg Waver-Ukkel, later Waver-Brussel. Van daaruit vertrokken de verbindingswegen naar Groenendaal, Tervuren en Overijse. Al deze oude wegen werden in de 19e eeuwse straatnaamgeving bedacht met de term “steenweg”. De weg naar “Vure” werd wel de Jezus-Eikse Steenweg i.p.v. Tervuurse Steenweg.

Op deze plek is ook bij de afbraak van het oude kerkgebouw een Romeinse altaarsteen uit de 2e eeuw na Christus aan het licht gekomen. Het wijaltaar toegewijd aan de “Matrones Cantrusteihiae” lag met de tekst naar de grond toe, teken dat het omgegooid werd bij de kerstening van ons dorp.

Op deze plek, die we groter moeten situeren dan het huidige Gemeenteplein , namelijk tussen Kerkstraat, Vandenputstraat, Felicéstraat en Gemeenteplein, bevonden zich in de Middeleeuwen de verschillende belangrijke gebouwen van ons dorp: kasteel, schepenhuis, hertogelijke hoeve en kerk. In het oudst bewaarde document dat over ons dorp handelt (midden 12e eeuw) is het de hertog van Brabant die in het kasteel een beslissing bekrachtigt. Dit kasteel werd later in leen gegeven aan verschillende personen, de laatste was Hendrik van Wittem. Hij gaf het terug aan de hertog die het wegens bouwvalligheid liet afbreken in 1503.

Ook daarna bleven er waarschijnlijk nog onderdelen over. In de 17e eeuw is er nog sprake van een “poorte”. De weduwe van dhr. Albert de Lindicq verkocht het in 1736 aan Petrus Noe, toenmalig  meier van het dorp.

In de 19e eeuw komen we de families Speeckaert en Van In als eigenaars tegen. Begin 20e eeuw wordt het vroegere schepenhuis afgebroken, het terrein wordt afgegraven en genivelleerd en net voor WOI worden de eerste plannen opgesteld om het Gemeenteplein te herinrichten.